Att tillverka riktigt bra ekologisk hudvård

Produktion Face Oil - The Organic Oil Co.Hej hej! Det är alldeles för sällan vi hinner blogga, men just i dag tänkte vi faktiskt skriva lite om hur det är att vara hudvårdstillverkare. Och särskilt i bemärkelsen att vara en liten hantverksmässig ekologisk och etisk hudvårdstillverkare. Det är kul! Men det är inte helt enkelt.

Först och främst finns det en massa regler att följa enligt svensk lag och EU:s direktiv. Och det är inte så konstigt. Hudvårdsindustrin är till största del en kemikaliebransch och de ämnen som används är ofta syntetiska och omdiskuterade. Även om man som vi bara använder naturliga ingredienser måste man vara väl förtrogen med doseringar, verkningar och ev. faror som ingredienserna har. Även bland naturliga och ekologiska råvaror finns det doseringar som inte får överskridas eller kombineras fel. Man måste också vara säker på att produkten som tillverkars har förväntad hållbarhet, och inte blir gammal och därmed olämplig att använda.

Som hudvårdstillverkare är du personligt ansvarig för att produkten du säljer är helt säker. Därför krävs det att varje produkt anmäls till Läkemedelsverket, och varje produkt ska då inneha korrekt dokumentation om innehåll och vara säkerhetsbedömd av en kvalificerad person. En innehållsförteckning (INCI) måste finnas på förpackningen och återges enligt lagar om märkning. Själva tillverkningen ska ske enligt uppställda regler, bland annat måste tillverkningslokalerna vara rätt utformade och tillverkningsrutiner dokumenterade. Alla råvaror och hur tillverkningen sker ska vara spårbart för varje batch/produkt som tillverkas.

Ja, usch så tråkigt det låter allt det där, men det finns en poäng med alltihop. Som konsument vill du veta att din hudvård är säker, och också att den stämmer med den marknadsföring/information som finns om produkten. Läkemedelsverket gör kontroller för att säkerställa att alla regler följs. Givetvis följer vi alla de regler och lagar som finns!

Så om man har en idé om att man vill ha gott om fritid, långa semestrar och en trygg inkomst lämnar man inte sitt dagjobb för att satsa allt man har på att bli småskalig hudvårdstillverkare 😉

Men nu till det lite roligare i det hela, och det handlar om att formulera produkter. Vi har lång erfarenhet av att formulera och tillverka våra egna produkter, och innan vi startade The Organic Oil Co. tillverkade vi våra egna hudvårdsprodukter av enbart naturliga råvaror. Som egentillverkare var vi dock inte nöjda med hur svårt det var på att få tag på ekologiska råvaror som också var dokumenterat högkvalitativa och etiskt handlade. Till slut var vi helt enkelt tvungna att gå ”all in”, och startade vårt eget märke!

Det ligger mycket arbete i utvecklingen av varje produkt. Det kräver kunskap och forskning kring vilka ingredienser som är verkligt verksamma för det produkten är avsedd för, och hur olika doseringar och kombinationer påverkar produkten och gör den verkligt effektiv.

Vi använder bara ekologiska oljor och ekologiska växtextrakt till våra produkter, och råvaror av allra högsta kvalitet. Varje produkt har en väl avvägd formulering där fettsyror, växtämnen, naturliga fytosteroler och vitaminer kombineras för att få fram en riktigt bra, sund och verksam produkt.

Riktigt bra ekologiska råvaror är härliga att arbeta med! Dofter, konsistenser och verkning av varje enskild ingrediens skapar en helhet, och det är otroligt tillfredsställande att skapa en helt igenom bra produkt som inte bara hjälper för stunden, utan faktiskt gör huden bättre! Att få feedback på det vi gör från nöjda kunder som ibland är helt lyriska (*stolta*) ger alltid en extra kick!

För den som vill göra sin egen ekologiska hudvård i stället för att köpa färdig, har vi också skapat vår råvarushop Organic Makers. Där säljer vi ekologiska råvaror som håller samma höga kvalitet som de vi använder i The Organic Oil Co’s produkter, och delar med oss av recept på produkter som är enkla att göra själv i Organic Makers Receptblogg.

Och nu har vi också (äntligen!) lagt till The Organic Oil Co.s produkter i Organic Makers webbshop! Så nu kan du handla både The Organic Oil Co.s färdiga ekologiska produkter, och råvaror att göra t.ex ditt första egna body butter hos oss.

The Organic Oil Co.s produkter hittar du också hos våra fina återförsäljare. Du hittar en lista på våra återförsäljare här >>.

 

FacebookTwitterPinterestEmail
Vad tycker du?Skriv en kommentar Postat i Kategori Hudvård, The Organic Oil Co.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *